B-Classic - Studio Classic

Studio Classic

Studio Classic

Studio Classic biedt jaarlijks 2 of 3 klassieke muzikanten trajecten aan die hen de kans geven om de makers van morgen te worden. We omringen hen met coaches (dramaturgie, scenografie,....) en werken toe naar een work in progress-feedback moment en een première in Hasselt. Iedere resident krijgt een uitkoopsom en een productiebudget.

Dit alles gebeurt in samenwerking met VONK.

VONK is een kunstenwerkplaats die actief is in de steden Hasselt en Genk. Het biedt momenteel werkruimte aan 20 beloftevolle startende en professionele kunstenaars. VONK draagt zorg voor een gelaagd platform waarbinnen artistiek talent zich kan ontplooien. De werking speelt in op alle facetten van het ondernemerschap van de kunstenaar. Dit gebeurt met intensieve begeleidingstrajecten, het uitbouwen van een (inter)nationaal netwerk en het inrichten van verschillende toonmomenten.

Studio Classic wordt mogelijk gemaakt met steun van de stad Hasselt.

Residenten 2023

De residenten van 2023 zijn Maya Dhondt en Elisabeth Klinck.

Maya Dhondt begon haar studies klassieke piano aan het conservatorium van Gent en eindigde die aan het conservatorium van Antwerpen in 2020. Sinds haar afstuderen wisselt ze uitvoerende opdrachten af met eigen creaties. In haar werk exploreert ze de grenzen en potentiële overlappingen van genres en zoekt ontmoetingen op tussen het oude en het nieuwe, het akoestische en elektronische, het technische en het intuïtieve.

Maya was te zien als uitvoerend muzikant in theaterproducties van Benjamin Abel Meirhaeghe (The Ballet - 2018, A Revue - 2020-21), van Johan Petit en het MarHa!tentatief (Nu het nog kan - 2021-22), in bandvorm bij Rosé (2020-…) en Ohne Francis (2021-…), op het scherm en de radio bij de Twintigers (duo met Ellen Wils, Radio Klara VRT - 2021).

Maya’s eigen werk was te horen en zien in videoproject Harder, Better, Faster, Stronger (trio met Vieze Meisje en Liew Niyomkarn, B-Classic, Muziekodroom en de Serre, Hasselt - 2020), in haar soloproject Wendy(Onderstroom Antwerpen, Volksroom Brussel, Theresia Gent - 2021-…), in productie Listen To You Heart (Bourla Schouwburg, Antwerpen, gecureerd door Louis Janssens - 2020), in productie Long Time No Hear (REST i.s.m. Opera Ballet Vlaanderen, gecureerd door Benjamin Abel Meirhaeghe - 2021).

Elisabeth Klinck (°1995) studeerde viool aan Luca School of Arts Leuven, Koninklijk Conservatorium in Brussel en University of Gotëborg. Sinds 2019 studeert ze ‘live electronics’ aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en werkt ze als freelance (alt)violist.

Klinck werkt momenteel voornamelijk aan eigen muziek en creaties, gekenmerkt door spaarzaamheid en zin voor poëzie. Daarnaast maakt ze muziek voor theatervoorstellingen (The Importance of beeing Flemisch, Nachtzwemmen, Bambiraptor) en is ze medeoprichter van het hedendaags muziekensemble Nemø.

Klinck speelde al solo sets in concertzaal AB, op KRAAK Festival, in de Miry Concertzaal,... Ze is zowel actief in de klassieke, elektronische als experimentele scene, en werkt op dit moment aan haar solodebuut.

 

Residenten 2022

In 2022 zullen Richard R. He en Leonardo Melchionda een traject binnen Studio Classic volgen!

Richard R. He (1996) is een Zweedse componist en pianist woonachtig in België. Zijn muzikale achtergrond is gevormd door zijn academische opleiding in klassieke muziek. Zijn eigen muziek streeft echter naar psychedelische en transcendentale klanken met invloeden van rock, minimalisme en elektronische muziek.
Hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de richting Compositie met docenten Wim Henderickx en Alain Craens. Hij volgt nu een master piano onder leiding van Sergei Edelmann.

Leonardo Melchionda (1992) is een Italiaanse muzikant die producties en perfomances maakt binnen hedendaagse muziek. Klassieke gitaar, elektrische gitaar en elektronica zijn de belangrijkste manieren waarop hij de mogelijkheden van nieuwe muziek ontdekt.
Momenteel volgt Leonardo aan het KASK conservatorium Gent een ManaMa hedendaagse muziek o.l.v. Ictus ensemble en spectra. Hij behaalde al een masterdiploma klassieke gitaar én studeerde af als filosoof aan de universiteit van Bologna.

 

Residenten 2021

Uit de reacties op de Open Call die Studio Classic in 2020 lanceerde, schreven 30 klassieke muzikanten zich in. Uit die groep selecteerden we 3 ijzersterke kandidaten die naadloos aansluiten bij onze filosofie. Het gaat om Jasmijn Lootens, Benjamin Glorieux en Michiel De Naegel. Alle drie tekenen ze op hun manier buiten de lijntjes en willen ze vanuit hun klassieke achtergrond nieuwe terreinen exploreren. Zo geeft topcellist Benjamin aan dat hij al sinds zijn studietijd een sterke drang voelt om te tonen dat klassieke muziek een term is die niet per se de lading dekt. Jasmijn, hybride cellist en geluidskunstenaar, voelt dan weer steeds vaker de nood om als creërend kunstenaar te werken. Michiel (aka Joeri Chipsvingers), tot slot, wil de jeugd graag verzoenen met de in zijn ogen vaak te serieuze wereld van de klassieke muziek.