B-Classic - Benjamin Abel Meirhaeghe

Benjamin Abel Meirhaeghe

Benjamin Abel Meirhaeghe (°1995 in Eine) is een selfmade contra­tenor, operaregisseur en performer. Hij wil de spelregels van de opera herschrijven, en ‘de klassieke muziek bevrijden, want ze moet van iedereen zijn’.

Benjamin Abel Meirhaeghe studeerde performance aan de Toneelacademie van Maastricht.
Voor Meirhaeghe is het samengaan van muziek en theater evident, al sinds zijn schoolproject aan de Toneelacademie. Hij vond zijn weg in de opera, niet toevallig het medium waar beide kunstvormen onder één hoedje spelen. Bij Opera Ballet Vlaanderen creëerde hij A Revue, een visueel verbluffende spektakelshow ergens tussen De Efteling en Star Trek in. En daarna was er Spectacles, een performance en een plaat, waarop meedogenloze beats, smeltende liefdesliederen, Meirhaeghes fragiele contratenor en jazz- en gospelinvloeden samenkomen.

Op 21 januari 2022 ging Madrigals in première. Meirhaeghe kneedt de Madrigali guerrieri et amorosi van Claudio Monteverdi, bruisende vocale werken over oorlog en liefde tot een door strijdlust en hartstocht aangevuurde roep om vrijheid. Denkend aan de oude Grieken creëert hij een eigentijdse orgie, waarbij de grenzen tussen het menselijke en goddelijke vervagen. Hij durft Monteverdi te vermengen met de experimentele pop van Jesse Kanda.

In zijn creaties vermengt hij klassieke muziek met pop en hedendaagse scenografieën op een eigenwijze manier. Hij werkt vaak met niet klassiek geschoolde performers en tovert dansers om tot zangers, of omgekeerd. Daarmee stelt hij perfectie en virtuositeit in vraag. Meirhaeghe wil dat het theater een echokamer is, een tijdmachine waarin oud en nieuw samengebracht kan worden. Hij is gefascineerd door de toekomst, en de evoluties en revoluties die daarmee gepaard gaan. Zonder zich te willen verzetten tegen het behoud van het bestaande repertoire, ziet Meirhaeghe het als een uitdaging om klassieke fragmenten te combineren met nieuwe symbolen en radicale klanken.

In 2022 start Meirhaeghe als lid van de artistieke directie van TONEELHUIS. Daar maakt hij als eerste productie Ode to A Lost Love.