B-Classic - Over ons

ONZE MISSIE

B-Classic wil klassieke muziek een nieuw perspectief bieden in een voortdurend evoluerende maatschappij.

Daarvoor:

  • maken we ruimte voor creatieprocessen waarin muzikanten, alleen of in samenwerking, werken aan een nieuwe maak- en uitvoeringspraktijk.
  • leggen we verbanden tussen historische muziekcompositie en de manier waarop muziek vandaag wordt gecreëerd, uitgevoerd en beleefd.
  • creëren we ook buiten de grootsteden concerten en gelegenheden waar klassieke muziek in interactie gaat met andere muziekgenres.
  • gaan we samenwerkingen aan met partners die deze belevingsvorm van (klassieke) muziek mee willen onderschrijven en presenteren.

Speelruimte

We maken ruimte voor makers. We geven hen de middelen om te onderzoeken, te creëren en te presenteren. In de speelruimte die we veroorzaken, krijgen makers de vrijheid om te experimenteren en te reflecteren.

Deze speelruimte bieden we :

  • binnen Studio Classic, waar klassieke muzikanten makers worden.
  • in onze werkplaats waar we producties maken en muzikanten de ruimte geven om hun projectidee te onderzoeken.
  • op onze podia in het festival BEROERT, de Elfurenmis, en het natuurconcert in Borgloon.

DE NIEUWE ZAAL


Op 24 september verhuisde De Nieuwe Zaal. In een feestelijke parade trokken de vier organisaties achter De Nieuwe Zaal (Het nieuwstedelijk, Cinema ZED, B-Classic en Kunstenwerkplaats Vonk) van hun oude locatie op de Maastrichterstraat naar hun nieuwe stek in KAAI16, Scheepvaartkaai 16, Hasselt. Woensdag 25 oktober zal daar De Nieuwe Zaal officieel openen en volgt er een lang weekend vol theater, film en muziek.


12 januari 2018 startte De Nieuwe Zaal in hartje Hasselt. In de jaren die volgden, groeide de voormalige turnzaal uit tot een culturele hotspot voor theater en film. Achter de schermen werd het een belangrijke repetitieruimte voor theatermakers en muzikanten. Na vijf jaar moesten de bewoners (Het nieuwstedelijk, Cinema ZED, B-Classic en Kunstenwerkplaats Vonk) op zoek naar een nieuwe plek. Die werd uiteindelijk met de hulp van Stad Hasselt gevonden in Quartier Canal. De komende jaren zal De Nieuwe Zaal hier, aanvullend op de andere spelers in de buurt, de dynamiek en het cultuuraanbod versterken.

Om ruchtbaarheid te geven aan de nieuwe plek riepen de organisaties hun achterban op om het grote filmscherm van Cinema ZED te helpen verhuizen van de oude naar de nieuwe plek. Zo konden sympathisanten letterlijk de schouders zetten onder De Nieuwe Zaal en met eigen ogen ontdekken waar de verhuisstoet uitmondde. De parade trok door de straten onder muzikale begeleiding van het twaalfkoppig collectief de Wamaki’s. Bij aankomst werd er met alle aanwezigen geklonken op de nieuwe locatie. Ook konden ze een blik werpen op de werken die het pand transformeren tot een theater- en filmzaal.

De opening van de nieuwe De Nieuwe Zaal staat gepland op woensdag 25 oktober met een feestelijke avond. Ook de daaropvolgende dagen staat een veelbelovend openingsweekend in de stijgers met theater, cinema en muziek. 

De Nieuwe Zaal zal haar werking de komende jaren verderzetten in KAAI16. Tegelijkertijd wordt het oude administratieve centrum op het Groenplein omgetoverd tot een fantastische kunstenwerkplaats met twee filmzalen, een vlakke vloertheater, repetitieruimtes, kantoren en een cultuurcafé. Vanaf 2026-27 hoopt vzw De Nieuwe Zaal er kunstenaars én publiek te ontvangen.

VRTNWS

HBVL

 

Wie

Bob Permentier

Artistieke leiding
bob@b-classic.be
+32 475 436 277

Kris Jannis

Zakelijke leiding
kris@b-classic.be
+32 497 427 960

Stien Carlier

Administratie
stien@b-classic.be
+32 485 371 220

 

Kristof Claes

Communicatie
kristof@b-classic.be
+32 473 240 125

Bestuur

Bart Lodewijckx, voorzitter (2017-)
Mit Lenaerts, penningmeester (2012-)

Nik Baerten (2017-)
Karolien De Clippel (2020-)
Yvette Nootens (2012-)
Hugo Peumans (2012-)
Ignace Schops (2017-)
Lies Steppe (2022-)
Stefan Deckers (2024-)