B-Classic - Jasmijn Lootens

Jasmijn Lootens

Jasmijn bespeelt een breed spectrum, van klassieke cello over microtonale experimenten tot elektronisch gemanipuleerde improvisaties.

In 2021 werd Jasmijn geselecteerd voor Studio Classic, een intens artistiek traject ondersteund door B-Classic en VONK.

Als solist gaf Jasmijn concerten op Gent Festival van Vlaanderen, Festival Midis-Minimes (Brussel), Barokfestival Tata (HU), Klara in deSingel, Flagey, De Bijloke, Handelsbeurs, Concertgebouw aan 't IJ (NL) ... Haar passie voor samenspel en de verscheidenheid aan projecten onderstrepen haar brede interesse in muziek. 

Met Nemø ensemble speelt ze hedendaagse, experimentele muziek en verkent ze alternatieve concertformaten.
Sinds 2020 vormt ze het trio bODEM met klarinettist Niels Hap en pianist Ivo Delaere.

Als hybride cellist stelt Jasmijn de positie van de uitvoerende cellist in vraag. Ze verkent haar creatieve grenzen en is een expert geworden in cello en elektronica. Het duo Jasmijn Lootens & A. De Causmaecker zet beeld om in geluid: “Bild wird Ton. Ton Bildet Bild.”
Samen met pianist Michaël Verlinden richtte ze het musicallab Oo op. waaruit originele composities zijn uitgezonden op Klara tijdens Late Night Shift en Valckenaers & Vanhoudt. Dit leidde tot het interdisciplinaire collectief Studio Radiaal met Jeroen Cluckers (film), A. De Causmaecker (ruimte) en Maarten Craeynest (muziektechnologie). Tijdens een tweejarige residency (2020-2022) bij ChampdAction richten zij zich op audiovisuele installaties en performances. Hun eerste output werd gepresenteerd in Duitsland, Canada, de VS, Brazilië, Australië, Wit-Rusland, Argentinië, Spanje, Turkije, Italië, het VK, Nederland en België.

Sinds 2018 werkt Jasmijn aan een doctoraat in de kunsten aan LUCA School of Arts / KU Leuven en docARTES / Orpheus Instituut in Gent.

Producties